A nyugdíjasok idén nem kapnak pluszt a válságra tekintettel sem
2020. május 05. írta: csepnyugi

A nyugdíjasok idén nem kapnak pluszt a válságra tekintettel sem

Idén az első három hónapban meglepően magas szinten alakult a fogyasztói árindex mértéke, aminél a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt érték még magasabb volt. Az első negyedév átlagában az infláció 4,3, a nyugdíjas infláció pedig 4,4 százalékra jön ki, miközben a nyugdíjak mértékét a kormányzati inflációs várakozással megfelelően, 2,8 százalékkal emelték csak. 

Gulyás Gergely miniszter rögzítette, mire kell idén számítaniuk a nyugdíjasoknak.

Idén az első három hónapban meglepően magas szinten alakult a fogyasztói árindex mértéke, aminél a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt érték még magasabb volt. Az első negyedév átlagában az infláció 4,3, a nyugdíjas infláció pedig 4,4 százalékra jön ki, miközben a nyugdíjak mértékét a kormányzati inflációs várakozással megfelelően, 2,8 százalékkal emelték csak. 

Ugyan a kormány a gazdasági mentőcsomag részeként bejelentette, hogy visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, annak első negyedét csak 2021. februárjában kaphatják meg az érintettek, a teljes 13. havi juttatáshoz pedig majd csak 2024. februárjában lesznek jogosultak. Bár a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legutóbbi, kormány elé tett javaslatcsomagában szorgalmazta a 13. havi nyugdíj idei évre történő előrehozatalát, a jelek szerint a kormány nem változtatna. 

 

 

A kialakult helyzet miatt Gulyás Gergely miniszternél érdeklődtünk, az idei évre mekkora inflációval számol a kormány, felülvizsgálta-e a várakozását, a nyugdíjasok pedig a havi juttatásokon felül számíthatnak-e ennek tükrében plusz juttatásra. 

A miniszter kérdésünkre rögzítette: a törvények meghatározzák, milyen esetben, mekkora juttatást kell a kormánynak biztosítania. 

"Az inflációs várakozásaink nem változtak, kétségkívül több tényező van, ami ezeket befolyásolják, de miután ezek egymással ellentétesek, alapvetően nem változtattak a várakozásokon" - magyarázta a miniszter. 

Példaként a beszakadó olajárat és egyes, főként védekezéshez szükséges termékek áremelkedését említette. 

Gulyás Gergely szavai alapján tehát az rajzolódik ki, hogy a kormány továbbra is tartja magát az idei 2,8 százalékos inflációs várakozáshoz, a nyugdíjasok pedig a kifejezetten a válságra való tekintettel sem kapnak plusz juttatást. Abban az esetben, ha a kormánynak igaza lesz, akkor a novemberi nyugdíjkiegészítésre sem számíthatnak. Ez ugyanis csak abban az esetben jár, ha a tényleges infláció meghaladja a várakozást, vagyis a nyugdíjemelés mértékét. 

 

Ráadásul az idősek idén nyugdíjprémiumra sem számíthatnak, erre akkor jogosultak a nyugdíjtörvény alapján, ha a tárgyévi GDP-növekedés mértéke meghaladja a 3,5 százalékot. A koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt a kormány akár 3 százalékos gazdasági zsugorodást is reálisnak tart. Igaz, a jegybank ennél sokkal optimistább, szerintük 2-3 százalék közötti növekedésre is van esély, ám még ha igaza is lenne a Magyar Nemzeti Bank szakembereinek, a nyugdíjprémium feltételeként 3,5 százaléktól így is elmaradna a növekedés mértéke. 

Gulyás Gergely válaszában kitért a 13. havi nyugdíjra is, és újfent rögzítette: ennek a meghozott döntésnek nemcsak óriási jelentősége van, de szimbolikus is. A válság időszakában a korábban megszokottakkal ellentétben ők nem elvettek, hanem a 13. havi juttatás visszaépítéséről döntöttek. 

forrás mfor.hu  2020. ÁPRILIS 23. 15:41

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelinyugdijasok.blog.hu/api/trackback/id/tr4715662174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csepnyugi 2020.05.06. 17:27:03

Az mfor.hu szerint sokaknak a parlamenti képviselők fizetésének 11,4 százalékos emelése is visszás volt a koronavírus-járvány miatti válság idején, de még megdöbbentőbb az államtitkári fizetések változása. A kormány honlapján közzétett adatokból ugyanis az derül ki, hogy bruttó 1 296 300 forintról 1 750 000 forintra ugrott a fizetésük.
A 35 százalékos emelést, a képviselőkkel ellentétben, már év elején érvényesítették a fizetésekben.
24.hu/belfold/2020/05/06/35-szazalekkal-nott-az-allamtitkarok-fizetese/
süti beállítások módosítása